Skip to main content
The Green Track
Éghajlat

Az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére és a változáshoz való alkalmazkodásra tett erőfeszítések támogatása

A #TheGreenTrack kampány az éghajlatváltozáshoz hasonló kiemelt témák bemutatásával bevonja az európai fiatalokat a fenntarthatóbb jövőért folytatott küzdelembe.

Miben áll a kihívás?

A bolygónkat érő kihívások közül az éghajlatváltozás az egyik legjelentősebb. Emberi tevékenység következtében emelkedik a Föld átlaghőmérséklete, gyakoribbá váltak a szárazságok és az erdőtüzek, változóban van a csapadékeloszlás, olvadásnak indultak a jéghegyek és a hófödte területek, nő az átlagos tengerszint.

A biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlatválság szoros összefüggésben áll egymással és kölcsönösen erősíti egymást. Ennélfogva a biodiverzitás védelme és az ökoszisztémák helyreállítása révén eredményesen ellensúlyozhatók az éghajlatváltozás hatásai. Ami fordítva is igaz: a természet pusztítása felgyorsítja a globális felmelegedést, hiszen a sérült ökológiai rendszerek nem tárolják, hanem kibocsátják a szént.

A mostani évtized fontos feladata, hogy megfelezzük az emberi tevékenységek okozta kibocsátást és visszafordítsuk a biológiai sokféleség csökkenését. Enélkül nem tudjuk 1,5 °C-ban maximálni a globális felmelegedést.

Mi az EU válasza?

A legfeljebb 1,5 °C-os átlaghőmérséklet-emelkedés céljának elérése érdekében az Európai Unió 2050-re biztosítani kívánja a klímasemlegességet, és az 1990-es szintekhez képest 2030-ra 55%-kal csökkenteni kívánja a kibocsátást. E dekarbonizációs célkitűzések megvalósításához minden gazdasági ágazatban vissza kell szorítani a kibocsátást – az ipartól az energiaszektoron és a közlekedésen át az agráriumig. Az EU 2021 júliusában e célok elérése érdekében a teljes európai gazdaságra vonatkozó részletes tervet mutatott be, amely a 2030-ig szükséges további kibocsátáscsökkentés érdekében javasolta a főbb európai éghajlat-politikai, energetikai, földhasználati, közlekedésügyi és adóügyi jogszabályok felülvizsgálatát.

Az éghajlatváltozás egész bolygónkat fenyegeti, ezért hatékonyan csak nemzetközi fellépéssel kezelhető. Az EU aktívan részt vesz nemzetközi klímavédelmi partnerei tevékenységében és támogatja azt, többek között a Copernicus éghajlatváltozással kapcsolatos szolgáltatás minőségvezérelt adataival.

A kibocsátáscsökkentés mellett az EU foglalkozik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, vagyis a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaival is.

Az éghajlatvédelem terén elért uniós előrehaladást itt követheted nyomon.

Az EU az alábbi főbb jogszabályok és stratégiák révén küzd az éghajlatváltozás ellen:

Európai éghajlati paktum

a közösségeket és a szervezeteket a klímavédelemben való részvételre ösztönző uniós kezdeményezés

E stratégiák megvalósítását támogatják különféle ágazatspecifikus kezdeményezések, például:

Fedezd fel, hogyan küzd az EU az éghajlatváltozás ellen

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen beszél arról a tervről, hogy Európa legyen az első karbonsemleges kontinens

 

Legyél részese kampányunknak

Kövesd a kampány eseményeit, kapcsolódj be a #TheGreenTrack kampány online rendezvényeibe, és vegyél részt a következő Green Track állomásokon!

Legyél részese kampányunknak