Skip to main content
The Green Track
Clima

Sprijinirea eforturilor de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea

Campania #TheGreenTrack implică tinerii europeni în construirea unui viitor mai durabil. Aceasta abordează subiecte cheie, inclusiv schimbările climatice.

Care este provocarea?

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă planeta. Cauzate de activitățile umane, temperaturile globale sunt în creștere, seceta și incendiile forestiere sunt tot mai frecvente, regimul pluviometric se modifică, ghețarii și zăpada se topesc, iar nivelul global al mării crește.

Pierderea biodiversității și criza climatică sunt strâns legate și se consolidează reciproc. Protejarea biodiversității și refacerea ecosistemelor reprezintă un mijloc excelent de contracarare a efectelor schimbărilor climatice. Pe de altă parte, distrugerea naturii accelerează încălzirea globală, deoarece ecosistemele deteriorate eliberează carbon în loc să îl stocheze.

Reducerea la jumătate a emisiilor generate de activitățile umane și inversarea pierderilor naturale în acest deceniu sunt esențiale. Fără acestea, nu putem limita încălzirea globală la 1,5°C.

Care este răspunsul UE?

Pentru a îndeplini obiectivul de 1,5°C, Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și de a-și reduce emisiile cu 55 % până în 2030 față de nivelurile din 1990. Pentru a atinge aceste obiective de decarbonizare, emisiile trebuie să fie reduse în toate sectoarele economiei – de la industrie și energie la transporturi și agricultură. În iulie 2021, UE a prezentat un plan detaliat pentru ca întreaga economie europeană să atingă aceste obiective, inclusiv propuneri de revizuire a principalelor legi europene în materie de climă, energie, utilizare a terenurilor, transporturi și fiscalitate pentru a realiza reducerile suplimentare de emisii pentru 2030.

Schimbările climatice reprezintă o amenințare globală și pot fi abordate doar printr-un răspuns global. UE se implică în mod activ și își sprijină partenerii internaționali în ceea ce privește acțiunile în domeniul climei, inclusiv cu ajutorul datelor controlate din punctul de vedere al calității de la serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S).

În paralel cu reducerea emisiilor, UE ia măsuri de adaptare la schimbările climatice, pentru a face față efectelor inevitabile ale schimbărilor climatice.

Puteți urmări progresele înregistrate de UE în ceea ce privește acțiunile climatice aici.

Legile și strategiile cheie ale UE pentru abordarea schimbărilor climatice sunt următoarele:

Pactul verde european

foaia noastră de parcurs pentru transformarea UE într-o economie neutră din punct de vedere climatic și circulară

Pactul climatic european

o inițiativă a UE care invită comunitățile și organizațiile să participe la acțiuni de combatere a schimbărilor climatice

Aceste strategii sunt susținute de alte inițiative sectoriale specifice, printre care:

Consultați acțiunile UE de combatere a schimbărilor climatice

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbește despre planul Europei de a deveni primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon

 

 

Implicați-vă

Urmăriți evenimentele campaniei, implicați-vă în campania online #TheGreenTrack și alăturați-vă evenimentelor viitoare Green Track Stops.

Consultați conversația continuă